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Freedom of Information Act 2000 
 
I am writing in response to your request for information made under the 
Freedom of Information Act 2000 in relation to Gifts for nursing staff. 
 
You asked: All questions are shown as received by the Trust. 
1) Please can you supply a breakdown for the years 2022-23 and 2023-24 of 
items logged on your organisation’s gifts and hospitality register by/relating to 
nursing staff* (include Agenda for Change band 5 and above – please see list 
at the end of this email). I request the following details laid out like the 
following example, in table form: 
2) Please can you also tell me – does your organisation have a policy with a 
monetary limit on gifts (i.e. gifts valued under £50 are allowed) and are cash 
gifts ever permitted?  
3) Finally, please state whether any nursing staff at your organisation were left 
any gifts or sums of money in patients’ wills during this time period? 
 
Trust response: 
1. Please see the following table. 

Date item 
declared 

Description of gift Which nursing 
role*/band* 
received gift? 

Reason for gift Value Accepted or declined? 

Aug-23 Gift card Specialist Nurse 
Practitioner band 7 

Thank you for 
inpatient care 

£60 Declined / Returned 

Nov-23 Gift card Nurse Manager 
band 8a 

Thank you for 
inpatient care 

£30 Declined / Returned 

Apr-24 2 x OxiPro OX2 pulse 
oximeters 

Specialist Nurse 
Practitioner band 7 

Gift from hospital 
volunteer to support 
patient care 

Circa £38-48  Accepted 

 
2. Please see the following extract from the Conflicts of interest policy and 
procedure. 

http://www.mtw.nhs.uk/


Section 5.7.1 of the Conflicts of interest policy and procedure: 

Gifts from suppliers or contractors doing business (or likely to do business) with the 

organisation should be declined, whatever their value. However, low cost branded 

promotional aids such as pens or post-it notes may be accepted where they are 

under the value of £6 in total. These need not be declared. 

Gifts of cash, direct cash equivalents and vouchers to individuals (from patients, 

families, the public etc.) should always be politely declined. If gifts of cash are made 

via non-personal means (e.g. via the post), efforts should be made (by the staff 

member to whom the gift was offered) to contact the person making the gift, to 

politely explain that the cash cannot be accepted, and either make arrangements for 

the money to be returned (ideally in person, or if this is not possible, via recorded 

postal delivery), or to seek the consent for the money to be donated to the 

Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust Charitable Fund. If efforts to contact the 

person are unsuccessful, the money should be donated to the Maidstone and 

Tunbridge Wells NHS Trust Charitable Fund. 

Gifts valued at over £50 should be treated with caution and only be accepted on 

behalf of the Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust Charitable Fund i.e. they 

should not be accepted in a personal capacity. Such gifts should also be declared by 

staff. 

Modest gifts i.e. those under a value of £50 can be accepted and do not need to be 

declared. 

Multiple gifts from the same source over a 12-month period should be treated in the 

same way as single gifts over £50 where the cumulative value exceeds £50. At that 

point, the offer of the gift should be declared. This step has been included to protect 

staff from appearing to be taking advantage of the £50 threshold, by accepting 

several gifts that are below this amount individually, but which over a period of time, 

may equate to a greater amount. 

If gifts below the £50 threshold are offered to different staff members (individually) 

from the same source, at the same time, and the collective value of such gifts 

exceeds the £50 threshold, such staff members are free to accept the gift, but a 

single declaration should be made that covers the collective value of the offers and 

the intended recipients. The line manager of the relevant staff is responsible for 

ensuring the declaration is made. 

If an offer of a non-cash gift/s above the value of £50 is made to a Ward/Department 

as a whole i.e. with the intention of the gift being received by more than one 

individual, the decision whether to accept the gift should be made by the Ward 

Manager/Head of Department. The decision should take into account whether the 

gift is lavish. The £50 threshold for individual gift acceptance should also be used to 

inform the decision. In any case, the offer should be declared by the Ward 

Manager/Head of Department. 



3. There is no record of any nursing staff being left any gifts or sums of money 
in patients’ wills during this time period. 
 


