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Freedom of Information Act 2000 
 
I am writing in response to your request for information made under the 
Freedom of Information Act 2000 in relation to Bed shortages and 
overcrowding. 
 
1. Do you have any strategy or informal policy that allows adults to be treated 
in beds/wards that are usually used for paediatric care to help with 
overcrowding?  
2. What is that wording of that strategy? 
3. When as it first drawn up? 
4. How many times since January 2016 year has this been implemented? If 
applicable, how many times was it implemented between Jan 2015 and Jan 
2016? 
5. How many individual adult patients since January 2016 have been treated 
on child wards/bed -with dates if possible?  And the same figure Jan 2015-16.  
6. Were there any occasions when adults and children were treated on the 
same ward? 
7. How many times has the hospital been on a) black alert and b) red alert for 
capacity since January 2016? How many times was it put on a and b from 
January 2015 – 2016? 
 
1. No. Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust do not admit anyone over 
the age of 18years to our paediatric ward despite overcrowding of adult areas 
2. Not applicable 
3. Not applicable 
4. Not applicable 
5. None 
6. No 
7. Each site across the Trust has a bed state which is reviewed four times a 
day and can fluctuate several times in a day depending on activity. We might 
have Tunbridge Wells Hospital in red state but Maidstone Hospital in amber 
bed state at the same time which would change four hours later. It’s a very 
dynamic process managed from our 24 hr control rooms on each site with 
careful plans to manage capacity.  



 
This information is not held electronically and the Trust has estimated that it 
will cost more than the appropriate limit to consider this part of your request.  
The appropriate limit is specified in regulations and represents the estimated 
cost of one person spending 3½ working days in determining whether the 
Trust holds the information, locating, retrieving and extracting the information.  
Under Section 12 of the Freedom of Information Act 2000 the Trust is not 
obliged to comply with this part of your request and we will not be processing 
this part of your request further. 
 


