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Trust Management 
Service Centre 

Maidstone Hospital 
Hermitage Lane 

Maidstone  
Kent  

ME16 9QQ 
Email: mtw-tr.foiadmin@nhs.net 

01 February 2016 
 
Freedom of Information Act 2000 
 
I am writing in response to your request for information made under the 
Freedom of Information Act 2000 in relation to reckonable and continuous 
service. 
 
Please could you provide the information requested in the attached survey. 
Please could this survey be completed in electronic format and returned to me 
via email.  
 

Freedom of Information Request 

NHS Acute Trust Custom and Practice Application of NHS Agenda for 

Change Terms and Conditions for Reckonable and Continuous Service 

Name of NHS 

Trust? 
 

Maidstone & Tunbridge Wells NHS Trust 

 

 
Section 1. Trust workforce composition 

 

1.1. How many employees does this Trust 

currently employ? 

 

 

 

6022 

 
1.2. How many of these employees have 

joined this Trust in the last 3 years? 

 

 

2533 

 
1.3. How many of these recent employees 

joined this Trust directly from another 

NHS employer? 

 

 

950 
 

 
Section 2. NHS Electronic Staff Records "ESR" adoption 



 

2.1. Does this Trust currently use the NHS 

Electronic Staff Record system 

("ESR")?  

 

 

 Yes       No 

2.2. If yes, which year was ESR 

implemented in this NHS Trust? 
2006 (YYYY) 

 
Section 3. Continuous service start date confirmation from 

previous NHS employer 
 

3.1. Please confirm which method this Trust 

uses to obtain the Portable Data Set 

(PDS) for new employees joins this 

Trust directly from another NHS 

employer?  

 

  ESR Inter-Authority Transfer 

("IAT") 

 

  Other Electronic request process 

 

  Other Manual request process 

 

3.2. Please confirm the name of the form 

field/ data field/ question routinely used 

in the transfer request to determine the 

employee’s continuous service start 

date?  

 

 

CSD 

(e.g. "NHS Entry Date", "CSD 3 Months" 

etc.) Note: If a process other than IAT is 

used, please specify the exact question 

wording/data field definition used. 

 

3.3. Is the continuous service start date 

(“CSD”) provided by the previous NHS 

employer routinely reassessed by this 

Trust? (i.e. employment record review 

to confirm start of continuous service 

date) 

 

 Yes, CSD records are routinely 

reviewed 

 
 No, CSD provided by previous NHS 

employer are routinely accepted  

 
Section 4. Assessment of prior reckonable service 
Note: NHS Agenda for Change terms and conditions of service section 12.2 includes the 

provision that NHS Employers have discretion to take into account any period or periods of 

employment with employers outside the NHS, where these are judged to be relevant to NHS 

employment.  

 

4.1. Does this Trust ever exercise its 

discretion to recognize as reckonable 

service, periods of non-NHS 

employment which are relevant to the 

position held with the Trust? (for 

example, University service)  

 

  Yes, where it is directly relevant and 

the Trust is aware of this service/asked to 

recognize this service.        
 

  No, non-NHS service is never 

recognized by this Trust 
  

4.2. Please state the number of employees, 

joining this Trust over the past 3 years 

who have….. 

 

a. Had relevant previous non-NHS 

employment counted as reckonable 

service? 

 

 
 

 

 

 

 

 

None 

 



b. Did not have relevant previous 

non-NHS employment? 

 

c. Had a request to recognize relevant 

previous non-NHS employment 

Denied? 

 

 

Unable to provide 

 

 

None 

 

4.3. Do you routinely recognize relevant 

previous non-NHS employment when 

calculating each of the following 

Agenda for Change reckonable service 

benefits… 

 

a. Maternity rights/benefits 

 

 

 

 

 

 Yes       No 

 

a. Redundancy rights/benefits 

 

 Yes       No 
 

b. Annual leave entitlement 

 

 Yes       No 
 

a. Sickness benefits 

 

 Yes       No 
 

4.4. If you have selected No to any of the 

above (4.3), please specify why? 

 

The Trust only recognises NHS  

 

employment for these benefits. 

 

      

 

 
Section 5. Reckonable service recognition of relevant non-NHS 

service in redundancy calculations 
 

Note: NHSEmployers.org Redundancy FAQ’s suggest that where employment is outside of 

the NHS but is relevant to NHS employment, it would be reasonable to include this in the 

NHS redundancy calculation. 

 

5.1. How many Trust employees have been 

made redundant in the past 3 years? 

 

 

20 

 

5.2. Of those employees made redundant in 

the past 3 years, how many had relevant 

previous non-NHS employment? 

 

 

 

0 

 

5.3. Of those employees made redundant in 

the past three years, have any had non-

NHS reckonable service included in 

their redundancy calculation? 

 

 

 

 

 Yes       No 
 

5.4. If yes (to 4.6), how many employees 

have had this discretion applied during 

this period? 

 

 

      

 

  

http://nhsemployers.org/your-workforce/pay-and-reward/nhs-terms-and-conditions/nhs-terms-and-conditions-of-service-handbook/nhs-redundancy-arrangements/nhs-redundancy-faqs#3


5.5. If no (to 4.5), please specify the reason?  none of the redundant 

employees had relevant non-NHS 

employment 

      

 relevant non-NHS employment 

was NOT counted as reckonable 

service 

 

 relevant non-NHS employment 

was counted as reckonable 

service but not included in the 

redundancy calculation 

 

 Other reason. Please specify:       

 

Please add any further comments which may aid the interpretation of data provided in this 

questionnaire? 

      

 

 


